Thursday 31 March 2011

Kek Dam




1 biji kek coklat
1 biji kek oren
kerim lemon
coklat rice

Bahan Kek Coklat
Bahan A
125 gm butter
125 gm gula perang atau kastor
2 biji telur gred A
1/2 sudu kecil esen vanilla
120 ml susu segar

Bahan B [ Ayak ]
150 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
1 s/b baking powder

Cara 
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang 8 x8 inci yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 30minit atau sehingga masak. Sejukkan.

Bahan Kek Oren
125 gm butter
125 gm gula
2 biji telur A
1 s/k esen vanilla
1 s/k jus limau sunkist atau sunquick
1 s/k oren paste 200 gm tepung gandum ]
1/2/k baking powder ] ayak bersama

Cara 
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3.Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan dengan b. powder berselang seli dengan jus limau dan pes oren
4. Kacau rata.
5. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 30minit atau sehingga masak. Sejukkan.

KERIM LEMON
Bahan
250 gm butter sejuk [kkliza gunakan farmcows]
150 gm gula ising [ayakkan]
1 s/b lemon jus [1 biji lemon]

Cara
1. Potong butter dan pukul dengan mesin sehinggan lembut dan gebus.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Masukkan lemon jus dan pukul lagi sehingga semua sebati.

Cara Melapis Dam
1. Semua kek dipotong panjang setebal 1 inci dan tinggi 1 inci setiap satu.
2. Susunkan berselang seli kek oren dan kek coklat.
3. Sapukan kerim setiap bahagian yg perlu dicantumkan.
4. Susun lapisan kedua berselang seli pula.
5. Sapukan lagi kerim pada semua bahagian
6. Taburkan coklat rice pada semua bahagian.
7. Potong dan hidangkan.

1 comment: