Thursday 31 March 2011

Kek Lapis Coklat Cadbury


Bahan-bahan:- 10 biji telur (gred A)
- 200g gula halus
- 1 sudu besar ovalette
- 2 1/2 cawan tepung superfine
- 1 sudu teh baking powder

- 500g mentega
- 400g susu pekat
- 1 sudu teh esen vanila

- 150g coklat masakan (cairkan)
- 1 sudu teh chocolate emulco
- 2 kotak Cadbury milk chocolate (saiz mini)

Cara membuatnya:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette.
2. Masukkan tepung dan baking powder yang sudah ditapis. Pukul adunan hingga sebati.
3. Pukul mentega dan susu pekat dalam mangkuk berasingan hingga kembang & gebu. Masukkan esen vanila.
4. Campurkan adunan tepung dan mentega tadi. Adun dengan mixer secara perlahan hingga sekata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 mangkuk.
6. Masukkan coklat cair dan chocolate emulco pada mangkuk pertama. Mangkuk yang satu lagi dibiarkan putih.
7. Panaskan oven gril pada suhu 190 darjah C.
8. Masukkan adunan coklat dalam loyang segiempat 9"X9" untuk lapisan pertama. Bakar selama 10 minit. Kemudian masukkan adunan putih dan susun coklat cadbury mengikut suka. Bakar dan ulangi proses melapis adunan berselang-seli hingga habis.
9. Kek akan masak dalam tempoh 2 jam. Sejukkan kek sebelum memotong.

*Nota:
- Coklat cadbury boleh digantikan dengan cip coklat jika suka.
- Masukkan pewarna coklat untuk lapisan coklat yang gelap.



3 comments:

  1. bukan kek lapis india ke ni?

    Ikhwan,
    http://ikhwanshah.com

    ReplyDelete
  2. tak lah.. ni kek lapis coklat la nih.. senduk fifi yang ajar buat

    ReplyDelete